burnout coaching traject

Last van een burnout?

Hoe kun je een burnout voorkomen?

Om te beginnen zijn mensen die tegen een burnout oplopen pareltjes van een organisatie. Dat zijn vaak geen 09.00-17.00 personen. Ze zijn vaak heel betrokken en geven alles. En daar schuilt het gevaar. Door veel te geven vergeet je rust te pakken. Je kunt namelijk niet de hele dag aanstaan. Je accu heeft ook tijd nodig om op te laden. Dus een goede balans tussen in- en ontspanning is cruciaal om een burnout te voorkomen!

Bekendste burnout oorzaken

Burnout oorzaken komen voort uit roofbouw plegen op je lichaam. Je hebt hart voor de zaak, maar te weinig voor jezelf. Je denkt een marathon te kunnen gaan rennen, zonder rust te pakken tussen de trainingen door. Je wilt altijd alles goed doen en het moet perfect zijn. Je kunt lastig 'nee' zeggen en staat altijd voor een ander klaar. Hulp vragen komt niet in je woordenboek voor en als je je dan een keertje niet zo lekker voelt, dan zal jij dat niet snel laten merken. Dat constant 'aanstaan' is niet goed voor de batterij van je lichaam. Die moet regelmatig opladen door te ontspannen en niets te doen. En dat is nu net iets dat jij te weinig doet. 

Gevolgen van burnout

Deze roofbouw houd je wel een tijdje vol hoor. In het begin heb je er zelfs een lekker gevoel van. Je behaalt meer rendement door een stapje extra te zetten. En af en toe kan dat ook best wel. Maar dit houd je natuurlijk niet lang vol. Na langdurige roofbouw merk je dat je prikkelbaar wordt. Spierklachten steken de kop op en je slaapt ook minder goed. Je voelt je gejaagd en vermoeid. En je geheugen begint je ook nog eens in de steek te laten. Je hebt het gevoel dat je je machteloos voelt en de grip op je leven verliest. En dan kun je plotseling in de auto zitten en een huilbui krijgen. Zonder aanleiding kun je niet meer stoppen met huilen. Tijd om hulp in te schakelen!

3 tips om burnout te signaleren en voorkomen

Er zijn vele tips om een burnout te signaleren en te voorkomen. Hieronder staan er alvast 3:

1) Luister na je lichaam. Mentaal zijn we vaak sterk, maar je lichaam geeft vaak al eerder aan dat je te veel aan het doen bent.

2) Neem de tijd voor ontspanning. Ontspanning en inspanning gaan hand-in-hand met elkaar. Daar moet een goede balans in zijn.

3) Een goed en gezond leefpatroon geven je een goede basis om met stress om te gaan. Hoe zit het met jouw beweging, slaapritme en eetpatroon? 

Praktijk Stressmanagement & Leefstijl

Aanmelden nieuwsbrief

Je kunt je hieronder aanmelden voor de nieuwsbrief

Contact